Snaustrindas historie

I gamle dager...

Snaustrinda så dagens lys til UKA i 1967, og den gang var det bare feler som var med. De første Snaustrinderne var musikere som spilte i Studentersamfundets Symfoniorkester, og som ønsket å spille noe annet enn bare klassisk musikk; de ville spille folkemusikk og gammeldans! Siden den gang er vedtaket om at alle som var med i Snaustrinda også måtte være med i Symfoniorkesteret opphevet. Besetningen består i dag av trekkspill, vaskebrett, fløyte, feler, kontrabass, gitar, og klarinett. Vi har tilholdssted på Musikerlåfte' på Studentersamfundet.

Snaut og værhardt på Strinda

Navnet vårt, Snaustrinda, er vi selvfølgelig stolte av. Snaustrinda er navnet på en værhard bydel i Trondheim. Når man i gamle dager passerte området Strinda, på vei sørover, kom man opp til et område hvor det var flatt og hvor det bestandig blåste. Derav navnet "Snau-Strinda". I dag er området bebygd, og nye navn har dukket opp. Historien forteller at Snaustrinda (spelemannslaget) tok navnet Snaustrinda pga. at vi ønsket å gjøre en vri på navnet til Strindens Promenadeorkester .

bilde:17-mai 2005
Snaustrinda i 17-maitoget.

Spiller hvor som helst

Snaustrinda spiller nær sagt hvor som helst og hva som helst. Vi spiller på bryllup, underholder på julebord, spilling på Nordre, i pauseinnslag fra skihopp i Granåsen, kunstnerisk på Lørdagsmøte, i 17-maitoget, på trøndelagskappleik, på Landsfestivalen, på Rørosmartna'n og et utall andre større og mindre arrangementer. Vi elsker å spille! Derfor tar vi med glede imot forskjellige typer oppdrag. Alt fra dansespilling til korte show-oppdrag.

Repertoaret vårt består av en blanding av tradisjonell folkemusikk, gammeldans, swing, tango og litt irskinspirert musikk.


Snaustrinda på geriljaspilling.

UKEhjelpen

Under UKA 1989 startet UKEhjelpen. Hver onsdag i fire uker før UKA og under UKA, spilte Snaustrinda opp til dans for byens pensjonister på Edgar. Denne tradisjonen har vi fortsatt med: En onsdag formiddag i måneden gjennom hele semesteret inviterer vi pensjonister (og andre som måtte føle for det) til dans i Edgar. Serveringsgjengen ved Samfundet stiller opp, steker nydelige vafler og koker kaffe. (Er du interessert kan du ta kontakt med sjefen vår eller følge med på bysida i Adresseavisen.)

Jubileum

I 1997 feiret Snaustrinda 30-åsjubileum, med omlag 80 gamle Snaustrindere tilstede under ei festhelg under UKA. Etter dette har vi feiret oss selv med å innvitere gamle og nye medlemmer til jubileum annenhvert år. Jubileet legges selvsagt til H-helga under UKA, dermed er det ekstra morsomt å innvadere Huset (=Samfundet) med dansespilling i Storsalen og geriljaspilling på sideloftene. Dette ble også arrangert i år, og årets H-helg-arrangement ble en braksuksess.


Snaustrinda på hybelrunde.

En gang Snaustrinder, alltid Snaustrinder

Snaustrinda opererer ikke med begrenset medlemstid, så noen av medlemmene er ferdig med å studere for lenge siden. I tillegg har ei lita gruppe av pensjonister i Snaustrinda etablert et eget lag som de kaller Gammel-Snaustrinda. Under UKA spiller de irskinspirert musikk i Daglighallen.

I tillegg til å ikke ha begrenset medlemstid, er det ikke begrensning på medlemstall. Derfor kan antall aktive variere sterkt fra år til år. Vi har kontinuerlig opptak av nye medlemmer. Opptaksprøvene består i at nye medlemmer må ha med kake til øvingen. Snaustrinda øver på Låfte hver torsdag klokka 19:00. Presis klokken ni spiser vi kake, for da er øvingen slutt. Dersom kaken blir godkjent, noe de oftest blir, så er man medlem av Snaustrinda Spelemannslag.

I tillegg er det en stor fordel å beherske et mer eller mindre passende instrument. De siste årene har medlemstallene hatt et stort oppsving, og bare i høst har det kommet rundt 12 nye Snaustrindere. Dermed er vi nå mellom 30 og 40 mer eller mindre aktive medlemmer, noe som lover godt for fremtiden.